Leonardo rajzai, vázlatok, tanulmányok

Leonardo da Vincivel foglalkozó összállításaim a Jártamban-keltemben...c. magazinban:
(a kiállításon készített saját fotóimmal)Az igazi da Vinci kiállítás DebrecenbenLátogasd meg a Van képem hozzá c. magazinom többi rovatát is!

További összeállításokat találhatsz bennük, melyekben az általam kedvelt művészekhez és alkotásaikhoz fűződő gondolataimat, élményeimet mondom el, kötetlen, laza formában, sok-sok képpel megspékelve.Az utolsó vacsora és a "maradék" Leonardo da Vincitől


Egy linkkel kezdem, amit remélem már többen ismertek, hiszen mami47 "beelőzött" egy kicsit, és a múltkori cikk kommentjében ajánlotta ezt a nagyszerű lehetőséget, a következő szavakkal: "Csoda dolgokra akadtam az ajánlott netes oldalon. Ez pld. jópofa. Itt lehet rákattintás után játszadozni az Utolsó vacsora festménnyel. "

http://milano.arounder.com/da_vinci_last_supper/index.html

Tényleg "jó játék", ráadásul ennél jobban, közelebbről megszemlélni Leonardonak ezt a nagyszerű alkotását csak akkor lehetne, ha ott állnánk előtte, Milánóban, a Santa Maria della Graziella templomba. Örök emlékem marad, hogy nekem ez sikerült, igaz, megvan annak már majdnem 20 éve is.
Tehát kattintsatok, és gyönyörködjetek Az utolsó vacsorában, de utána gyertek vissza, és nézzétek meg itt is a folytatást. Leonardo da Vinci munkásságát bemutató sorozatom úgy teljes, ha nem hiányzanak belőle a most bemutatott képek sem.Emlékeztetőül egy kép a másik magazinomban, saját fotóimmal bemutatott debreceni "Az igazi da Vinci" kiállításról, ahol Leonardonak ezt a jelentős alkotását többféle eszközzel is igyekeztek közel hozni a tárlatlátogatókhoz.

                    

Ezeket én is megkíséreltem hűen szemléltetni, de elmaradt a freskó "igazi" bemutatása. Hát íme, csak úgy.... a gyönyörködés kedvéért néhány részlet.Sajnos az idő nyomai is erősen látszanak. Vannak az interneten ennél "szebb", retusált reprók is, de szándékosan választottam olyant, ami  emlékeim szerint a valósághoz legközelebb áll.@@@@@@@@Ráadásként érdekes megnézni néhányat a sok tanulmányrajz közül, amiket a különböző emberi jellemek ábrázolására sok gondot fordító Leonardo az Utolsó vacsora apostolaihoz  készített:@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@1503-ban a kor két legnagyobb művészét Leonardot és Michelangelot arra kérték fel,  hogy egy-egy csatajelenetet fessenek a firenzei Palazzo Vecchio nagy tanácstermébe.Leonardo 1504-ben fogott hozzá az  Anghiari csata megfestéséhez, de számos nehézsége támadt a munka során.  Olajjal akart a falra festeni, számos kísérletet végzett, de a képet soha sem fejezte be."Másolatok és az ő saját rajzai alapján rekonstruálni tudjuk a középső csoportot, amely a firenzei és a milánói lovasság összecsapó harcosait ábrázolta.Az összefonódott testek mozgásának, lendületének egészen újfajta ábrázolás módja nagy hatást gyakorolt Leonardo kortársaira, és egy évszázad múlva Rubensre is."A bemutatott festmény (és a részletek) Rubens alkotása, viszont a tanulmányok Leonardo saját keze munkái.@@@@@@@@@@@@@@@@Groteszk fej-tanulmányok
@@@@@@@@@@@@@@@@Leonardonak több képe is befejezetlen maradt. A  Háromkirályok imádása (Firenze, Uffizi) gyakorlatilag az alapozás fázisában maradt, de így is csodálatos.Az előző kép részleteKeresztelő Szent JánosKeresztelő Szent János  (1513-16.)Szent Jeromos (1480-82.)Francisco Guffurio, zenész portréja (1490.)Az egyetlen fennmaradt szoborral,  - ezzel a kis lovas szoborral - amit Leonardo da Vincinek tulajdonítanak, a budapesti Szépművészeti Múzeum büszkélkedhet.Egy akt-tanulmányHerkules és az oroszlán (Látod, Mese, a mai összeállításban vannak "urak" is.-:))Emlékszem egy régi filmre, amiben arról beszéltek, hogy Leonardo sokat járt ki a természetbe, és elmélyülten tanulmányozta az állatokat, növényeket.

         

Persze, le is rajzolta, amit látott.-:)@@@@@@@@

                

@@@@@@@@Ugye, hogy még a legvégére is jutott egy kis "maradék" nézni-, gyönyörködnivaló?Például egy oroszlánnal viaskodó, "igazi Leonardo-sárkány", sárkánykedvelő barátnőmnek, a kicsilánynak ajánlva!-:))Befejezésül a legnagyobb reneszánsz mester, Leonardo da Vinci önarcképe.

 
Készült: 2008.01.24
[eozin]
Vissza a magazin főoldalára   Vissza a reneszánsz rovatra