Leonardo rajzai,

vázlatok, tanulmányok


               
Leonardo da Vincivel foglalkozó összállításom a Jártamban-keltemben magazinomban:
(a kiállításon készített saját fotóimmal)Az igazi da Vinci kiállítás Debrecenben

Látogasd meg Jártamban-keltemben... fotózgattam című magazinomat is!

Madonnák, hölgyek, angyalok Leonardo da Vincitől


A "Jártamban-keltemben" c. magazinomban éppen a nemrégiben Debrecenben látott "Az igazi da Vinci" kiállításról számolok be, saját fotóimmal, két részletben. Igen, az igazi Leonardo da Vinciről alkotott képhez hozzátartozik mindaz a sok tanulmány, felfedezés, technikai újítás, kísérlet, amiket ezen az egyedülálló kiállításon bemutattak. De számomra Leonardo mégiscsak, elsősorban festő. Úgy teljes a kép, ha legalább a legszebb festményeiből is készül egy összeállítás, csatlakozva a másik magazinhoz. Meg aztán milyen képzőművészeti magazin is az, amiben nem szerepel a Mona Lisa?-:) A Mona Lisa... talán a világ legismertebb, legnépszerűbb festménye. Mindenki ismeri a róla alkotott történeteket, feltételezéseket a titokzatos mosoly okáról, hátteréről, stb. Nos, nekem is megvan a magam Mona-Lisa története.Egy vallomással kell kezdenem. Nekem a Mona Lisa nem tetszett. Lehet, hogy szentségtörés, felségsértés, meg minden ilyesmi, de nem tetszett, és kész. Nem értettem, mit esznek rajta. Mitől olyan csodálatos? Egy nem is túl szép nő, jól meg van festve, na és? Még egy csomó női képmás jól meg van festve. Akár Leonardo képei közül is tudtam szebbet mutatni, nem is egyet.


Itt van például a Madonna Litta, amit az első keresetemből vett Ermitázs-albumból már régóta ismerek...


...vagy a Benois Madonna (1475-78), szintén az Ermitázs "lakója".


Vagy akár ez a kép: Szűz Máriát ábrázolja a kisdeddel, Szent Annával és Keresztelő Szent Jánossal (1502-1516).


A Louvre-ban van ez is, ahol a Mona Lisa. A Louvre-ban, igen...nos, ott történt velem a csoda, 1985-ben.


Már jó fáradtak voltunk, amikor abba a terembe értünk, amit ezen az akkor készült fotón láthattok. Elég gyatra a kép minősége, de azt jól érzékelteti, mekkora tömeg nyüzsgött a szemközti fal közepén lévő, külön benyílóban és üvegkalitkában őrzött Mona Lisa kép körül. Elkattintottam a gépet, aztán egy pillanatra kísértésbe estem, hogy talán elég is lesz ennyi, nem nagy kedvem volt tolongani egy festmény miatt, amit nem is különösebben szeretek. De persze felülkerekedett bennem is a "minden túristák kipipáló ösztöne", hogy elmondhassam: "láttam eredetiben a Mona Lisát"... És igen, LÁTTAM EREDETIBEN A MONA LISÁT!!!! ...és CSODÁLATOS ....és LENYŰGÖZŐ, ...és TÉNYLEG A VILÁG LEGSZEBB FESTMÉNYE!  Hogy mi történt?


Csak annyi, hogy ott álltam előtte, és már nem akartam továbbsietni, nem voltam már fáradt, csak csodáltam a kép elevenségét.  Élt a bőre, a gyönyörű, világítóan szép bőre! A reprodukciók egyáltalán nem adják vissza...pedig a legtöbb középkori festmény eredetiben ugyanolyan, mint ahogy a reprodukció alapján előre elképzeltem. A Mona Lisa nem olyan! Ha valaha sikerül még eljutnom Párizsba, még egyszer meg kell néznem! És képzeljétek, az a nap a csodák napja lehetett számomra. Mert még azon a napon, még egyszer megtörtént ez velem, egy másik múzeumban, egy másik festő két képével kapcsolatban...de ezt majd máskor mesélem el.-:)

 


Nő hermelinnel (1485-1490)


Andrea del Veroccio festménye: Jézus megkeresztelése. Úgy tartják, hogy az egyik angyalt Leonardo festette, és ezzel a tanítvány túlszárnyalta mesterét.


Íme a híres nevezetes angyalka; az első remekmű!


Angyal (tanulmány - Louvre)


Angyali üdvözlet


Mária - Angyali üdvözlet (részlet)


Gábriel arkangyal - részlet az Angyali üdvözletből


Léda és a hattyú (1505-1510.)


Tanulmány Léda fejéhez


Madonnafej-tanulmány


Ginevra de Benci (1474-1478)


Lezárt szemek


Sziklás madonna


@@@@@@@@


@@@@@@@@


Angyal-tanulmány


Leonardo - mint minden tevékenységében - a képei festésében is rendkívül alapos volt. Nagyon sok vázlatot, tanulmányrajzot készített a szelíd szépségű nőalakjaihoz, madonnáihoz, angyalkáihoz is, ezek némelyike rám talán még jobban is tud hatni, mint a kész festmény.


Bájos bambínók


Tanulmányrajzok a madonnaképek gyermekportréihoz


Kéztanulmányok

                     

Csodálatos!!! Emlékszem, több középkori festő képeiről gondoltam azt, hogy az alakot, a fejet tökéletesen megfesti, de a kezekkel nem tud mit kezdeni, a kezek élettelenek maradnak.


Nos, Leonardo kezeiről nem lehet azt mondani, hogy élettelenek, ugye?!


Fiatalasszonyok gyermekkel (részlet)

                       

@@@@@@@@


A szép fegyverkovácsné


Columbine


Isabelle d' Este


Leonardo da Vinci és műhelye Orsós Madonna, 1501-1507 k.,


Szegfűs madonna - 1475.


Gránátalmás madonna


Eredetileg egy összeállítást akartam csak "összehozni" Leonardo festményeiből, hogy kiegészítsem a másik magazinban bemutatott debreceni kiállítás anyagát. Abban "túltengett" a tudós, a kísérletező, a polihisztor Leonardo. Hogy teljes legyen a kép, meg akartam mutatni a festő Leonardot is.


De most is úgy jártam, mint már nagyon sokszor; túl sok a kép, túl nehéz a választás, mit hagyjak ki. Ezért úgy döntöttem, kettéválasztom, és ma csak a női portréit, madonnás képeit mutatom be; nekem talán ezek a legkedvesebbek. De azért a második részre is csodálatos alkotások maradtak ám!


Egy kis utóirat: Szokásomtól eltérően, ezúttal nem adtam meg linkeket, mert Leonardoról valószínűleg több anyag van fenn a neten, mint bármely más festőről. Aki tudni szeretne valamit, utánakereshet....VIszont, válaszolni akartam JaneDoe65 kérdésére, és utánakerestem a Wikipédiában, hogy tényleg pontosan mekkora a Mona Lisa-kép mérete (engem is érdekelt-:) Ekkor véletlenül teljesen friss, fontos adatra bukkantam. Felsorolnak egy csomó feltételezést azzal kapcsolatban hogy vajon kit ábrázolhat a kép, de ezeket már megszoktuk, ismerjük. Viszont úgy néz ki, hogy ez a titok megoldódott, méghozzá most, napjainkban. Idézem: "A rejtély 2008 januárjában oldódott meg. A képen Lisa Gherardini, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő felesége látható. A kutatók a Heidelbergi Egyetem gyújteményében találtak rá a bizonyítékra. A feljegyzést 1503 októberében a művész egyik ismerőse, Agostino Vespucci készítette egy a Cicero leveleit tartalmazó kötet margójára. A feljegyzés arról tanúskodik, hogy a művész egyszerre három képén dolgozott, közülük egyik Lisa del Giocondo portréja." Ha az egészet el szeretnétek olvasni, a link: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mona_Lisa

Készült: 2008.01.19

   Vissza a Reneszánsz rovatra           Vissza a Van képem hozzá magazin főoldalára